Klaas Gubbels in de Bijenkorf en de galerie, interview en signeren

Vanaf de verschijning van de monografie ‘Het ongelijke van hetzelfde’ over Klaas Gubbels, op 19 januari, stond heel Rotterdam in het teken van deze grote kunstenaar, met als hoogtepunt de Rotterdam Art Week (8 t/m 12 februari). Verschillende locaties die voor Klaas van groot belang zijn geweest, en tot de dag van vandaag nog steeds zijn, hebben tijdens deze periode bijzondere aandacht aan hem besteed.

Éen van deze locaties was de Bijenkorf Rotterdam. Hier had Klaas Gubbels zijn eerste baan; als lakschrijver was hij verantwoordelijk voor de juiste prijskaartjes en reclameborden. Het Metro Café van De Bijenkorf Rotterdam is gedurende de Rotterdam Art Week en de rest van de maand februari, met zijn werken ingericht én Klaas Gubbels werd op zaterdag 11 februari van 11.00 – 12.00 uur in het Metro Café geïnterviewd.

Vanaf 13.00 uur vertrok Klaas Gubbels naar de Galerie om hier te komen signeren en de tentoonstelling ‘Het ongelijke van hetzelfde’, die in dit weekend nog voor het laatst te zien was, feestelijk af te sluiten. De galerie was op dezelfde zaterdag tot 22.00 uur geopend tijdens de Gallery Night. Ook was de galerie, speciaal tijdens Rotterdam Art Week, ook nog op zondag 12 februari geopend.

Lees hieronder wat er tijdens de Rotterdam Art Week nog meer te bewonderen was. Verschillende locaties, zoals de Provenierssingel en de wandschildering in Hotel New York, zijn ook na deze periode nog altijd te bezoeken.

Provenierssingel: Sinds jaren is er in de Provenierssingel het beeld 'In de verte een zwaan’ te zien ter herinnering aan het feit dat kleine Klaas op die plek door een zwaan gebeten werd. Weetje: onlangs is het beeld gerestaureerd en heeft Klaas Gubbels een geheel nieuwe kleur aangebracht: agressief geel (zoals hij dat zelf noemt).

Hotel New York: In Hotel New York bevindt zich de beroemdste wandschildering van Rotterdam. De spreuk 'De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant’ van C.B. Vaandrager door Klaas Gubbels aangebracht over een enorm grote iconische ketel. Weetje: de spreuk was oorspronkelijk geschreven voor Madurodam, waar alles klein is.

Van Nelle Fabriek: Vanuit zijn slaapkamerraam zag de jonge Klaas Gubbels de Van Nelle fabriek. Van Nelle; koffie; de geur van koffie. Zou hier de inspiratie vandaan komen van de koffieketel? Weetje: het schilderij ‘Van Nelle’ is opgenomen in de vaste collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Depot Boijmans van Beuningen: In Depot Boijmans Van Beuningen staan van 9 t/m 12 februari 2023 een selectie van werk van Klaas Gubbels opgesteld in een Studiezaal II op de derde verdieping. De Boijmans collectie bezit van Gubbels 3 schilderijen, een prent en werken op papier. De gratis te downloaden Depot app bevat extra informatie over zijn werk. Weetje: het Depot herbergt meer dan 151.000 kunstwerken.

Boekhandel Donner: De grootste boekwinkel van Rotterdam is gevestigd op de Coolsingel. Hier vind je in ieder geval de boeken van Klaas Gubbels: ‘Het ongelijke van hetzelfde’ en ‘Kroketten en andere klassiekers (met Cees Holtkamp)’. Weetje: de boekpresentatie van ‘Het ongelijke van hetzelfde’ werd hier gehouden met Klaas Gubbels, Adriaan van Dis, Irma Boom, Christian Ouwens en 300 gasten.