Thé Tjong-Khing

(Purworejo, Midden-Java, Indonesië, 1933)

Thé Tjong-Khing werd geboren te Purworejo, in het toenmalige Nederlands-Indië in een grote Chinese familie. Als kind tekende hij met krijtjes op een schoolbord in het ouderlijk huis en hij las graag de Tarzan-boeken van Edgar Rice Burroughs. Thé volgde het lyceum en studeerde daarna aan de Seni Rupa-kunstacademie te Bandung. Hij kwam in 1956 naar Nederland en begon al snel als tekenaar bij Toonder Studio's.

Thé won driemaal het Gouden Penseel (1978, 1985 en 2003) en won in 2005 de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Waar is de taart?, een prentenboek zonder tekst; het eerste boek dat hij geheel zelf zowel schreef als tekende. Hiervoor won hij in 2005 ook het Zilveren Penseel. In 2010 kreeg hij van de Stichting PC Hooft-prijs de Max Velthuijs-prijs voor zijn oeuvre.

Kleine Sofie en Lange Wapper werd bekroond met de Duitse Jeugdliteratuurprijs.

“Mensen denken altijd dat ik kinderen heel goed bestudeer, maar dat is helemaal niet zo. Ik teken gewoon voor het kind dat ik vroeger was.”
Thé Tjong-Khing

In de jaren ’60 en ’70 heeft Khing verschillende strips gemaakt. De bekendste daarvan is Arman en Ilva, dat opnieuw uitgegeven wordt door Uitgeverij Sherpa. “Het verhaal is geschreven om aan te sluiten bij het tekenwerk van Thé Tjong-Khing, sowieso een van de beste Nederlandse realistische tekenaars, maar ongeëvenaard wat betreft het geven van expressie aan zijn figuren…”,
De Limburger

'KLEINE SOFIE EN LANGE WAPPER', 1984

'BOSCH, HET VREEMDE VERHAAL VAN JEROEN, ZIJN PET, ZIJN RUGZAK EN DE BAL', 2015

"Het gaat om wat je kunt, niet om wie je bent"
Thé Tjong-Khing

'KLEINE SOFIE EN LANGE WAPPER', 1984

'BOSCH, HET VREEMDE VERHAAL VAN JEROEN, ZIJN PET, ZIJN RUGZAK EN DE BAL', 2015

'HET WOORDENBOEK VAN VOS EN HAAS, MET SYLVIA VANDENHEEDE', 2002

'KUNST MET DE TAART', 2015

'HET WOORDENBOEK VAN VOS EN HAAS, MET SYLVIA VANDENHEEDE', 2002

Op 30 augustus 2017 is Khing geïnterviewd in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen. Dit is een mooie retrospectief over zijn leven. Je kunt het hier terugluisteren.
Beluister het hier